Latvijā audzētais superprodukts - sējas kaņepe ir ļoti vērtīga veselībai.
Kaņepju sēklas satur ~32% eļļas. Omega-3 un Omega-6 taukskābes mūsu organisms neražo, tās jāuzņem ar pārtiku. Kaņepju eļļā šīs taukskābes ir ideālā attiecībā 1:3. Kaņepju sēklās ir liels daudzums olbaltumvielu – ap 25%, tas ir vairāk nekā liellopa gaļā vai zivīs. Tajās, starp citām olbaltumvielām, ir arī globulīns. Globulīni, saukti arī par imūnglobulīniem, nepieciešami veselas imūnsistēmas uzturēšanai.
Lobītas kaņepju sēklas: satur visas 20 aminoskābes, ieskaitot 9 neaizvietojamās, kuras mūsu organisms nespēj saražot pats. Kaņepju sēklas ir bagātīgs nepieciešamo minerālvielu avots.
Kaņepju eļļa: Auksti spiesta. Kaņepju sēklu eļļa ir izcils, dabīgi sabalansēts Omega 3, 6, 9 avots.
Kaņepju proteīns: Satur visas 20 aminoskābes, ieskaitot visas 9 neaizvietojamās. Šis produkts ir lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots.
Kaņepju proteīna smūtiji
Sastāvdaļas:
1. Dzeltenais:
Apelsīnu sula
Smiltsērkšķu sīrups
Persiks
Banāns
2. Zaļais:
Apelsīnu sula
Avokado
Spināti
3. Sarkanais
Banāns
Ķirši
Ananass
Smūtiju pagatavošana: visas sastāvdaļas ieliec blenderī un sakul līdz patīkami maigai konsistencei.
Bagete ar kaņepju proteīnu
Sastāvdaļas:
remdens ūdens 230 ml
Mīklas pagatavošana: Bļodā samaisa miltus, cukuru, sāli, sauso raugu un kaņepju proteīnu. Remdenu ūdeni sajauc ar olīveļļu un pievieno miltu masai. Mīklu kārtīgi izmīca, mīca līdz pat 10 minūtēm. Pārklāj ar dvielīti un liek siltā vietā, ļauj mīklai uzrūgt 40 minūtes.
Maizes cepšana: Kad mīkla uzrūgusi to ņem un sadala divās vienādās daļās, un izveido bagetes klaipiņa formu. Liek uz miltiem apkaisītas cepamās plāts, ar nazi katrā bagetes klaipiņā veido iegriezumus, apkaisa ar miltiem un ļauj tai uzrūgt vēl 20 minūtes. Bagetes cep 220 grādos ar tvaiku 2 minūtes, 220 grādos bez tvaika 2 minūtes un beidzamās 20 minūtes cep 180 grādos.
Svaigie kazas siera salāti ar kaņepju eļļu
Sastāvdaļas:
kazas siers :80-100 g
marinētas bietes: 100 g
Marinādei:
ūdens: 1 l
Lapu salātu maisījums (eruka, jērsalāti, biešu lapas) 100 g
Tējkarote medus
Marinēto biešu pagatavošana: Sagrieziet bietes lielos gabalos. Sajauciet marinādes sastāvdaļas un uzvāriet. Vārīto marinādi pārlejiet pāri bietēm un pavāriet līdz bietes vidēji mīkstas. Atstāj marinēties 3 stundas.
Salātu pagatavošana: Kazas sieru sadrupiniet lielos gabalos. Lapu salātus iemaisiet ar medotām kaņepju sēklām un kaņepju eļļu, pievienojot sāli un rupji maltus piparus pēc garšas. Kad visas sastāvdaļas pagatavotas, tās izkārtojiet uz šķīvja un pirms pasniegšanas nedaudz pārlejiet ar kaņepju eļļu.
Salāti ar kaņepju sēklām un brie sieru
Sastāvdaļas:
Salātu lapas
Dārzeņi
Brie siers
Salātu pagatavošana: Salātlapas un dārzeņus kārtojiet uz šķīvja, pārlejiet ar mērci. Pievienojiet sieru šķēlēs vai lielākos gabalos. Pārkaisiet ar kaņepju sēklām.
Lai labi garšo!