Šobrīd kokosriekstu eļļa ir slavas virsotnē. To lieto gan uzturā, gan skaistumkopšanā. Vairākkārt pierādīts, ka tieši šī eļļa ir organismam visdraudzīgākā un vieglāk saprotamākā. Veikalos pieejamas ir dažādu ražotāju un kvalitātes kokosriekstu eļļas. Un jau kādu laiciņu ir redzams arī kokosriekstu sviests jeb manna. Jūs mums bieži jautājat : kāda gan tiem atšķirība? Lūk, atbilde uz šo jautājumu!
Kokosriekstu eļļa
Kokosriekstu eļļa, vienkārši izsakoties, ir 100% kokosriekstu tauki. To ražo izspiežot vai ekstraktējot eļļu tieši no kokosriekstu mīkstuma, attīrot no visām šķiedrvielām. Kokosriekstu eļļa pēc savas būtības ir aptuveni 90% piesātināto tauku, kas nozīmē, ka tā sacietē istabas temperatūrā, bet siltākā temperatūrā virs + 25 grādiem, tā kļūst šķidra. Kokosriekstu eļļa ir ļoti karstumizturīgi tauki. Tā ir ideāli piemērota cepšanai. Mēs iesakām izmantot auksta spieduma, nerafinētu kokosriekstu eļļu, jo tā būs barības vielām bagātāka. Šī eļļa izcels ēdiena garšu un piešķirs eksotisku aromātu.
Kokosriekstu eļļa ir perfekti piemērota skaistumkopšanā. To var izmantot ādas, matu un lūpu mitrināšanai. Tā ir piemērota arī mutes dobuma kopšanai un to var izmantot zobu pastas pagatavošanai mājas apstākļos.
Kokosriekstu sviests (manna)
Kokosriekstu sviestu iegūst sasmalcinot veselas kokosriekstu mīkstuma pārslas, pārvēršot tās bagātīgā sviestā. Nekas netiek attīrīts - ne šķiedrvielas, ne tauki. Viss 100% paliek sviestā. Kokosriekstu sviestam tauku saturs ir 64g uz 100g un būtisks šķiedrvielu daudzums - 17g uz 100g.
Tas kļūst mīkstāks temperatūrā virs + 24 grādiem.
Kokosriekstu sviests ir mazāk karstumizturīgs, tāpēc to nav ieteicams izmantot kā cepamo eļļu, bet to var noteikti pievienot cepšanas vai sautēšanas procesā. Pievienot sviesta vietā - gatavojot dažādus desertus cepumus, smalkmaizītes, kūkas, šokolādi. Lieliski papildinās receptes, kurās ir jāizmanto kokosriekstu piens vai krējums. Var pievienot kafijai vai lattes pagatavošanai. Un, protams, smērēt uz sviestmaizēm!