Latvijas teritorijā rudziem ir ļoti liela nozīme, jo tā ir galvenā maizes labība. Rudzu miltos ir daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, vērtīgo aminoskābju, kā arī kālija, kas ir svarīgs elements normālas sirdsdarbības nodrošināšanai.
Viens no populārākajiem rudzu miltu pielietojumiem ir maizes cepšana, bet rudzu milti labi noder sklandraušiem, plātsmaizēm, piparkūkām, cepumiem, biezputrām. Rudzu miltus var pievienot visām ātrajām maizes mīklām, ko gatavo bez raudzēšanas (ar sodu, cepamo pulveri vai uz kefīra bāzes), tur tie labi izceļ un bagātina gan garšu, gan uzturvērtību.
Pie mums saimniecībā tiek malti dažāda rupjuma milti. Bet visbiežāk mums jautā – ar ko atšķiras skrotētie no pilngraudu miltiem? Skrotētie rudzu milti ir vidēji rupja maluma milti, kas ir vērtīgāki par smalkajiem bīdelētajiem miltiem. Rudzu skrotētie milti ir ļoti piemēroti maizes cepšanai mājās. No uzturvērtības visvērtīgākie, protams, ir pilngraudu rudzu milti, jo tajos ir samalts 100% viss grauds, bet šie ir arī “vissmagākie” milti un ne vienmēr tik viegli izdosies iegūt vēlamo maizes apjomu.
Glutēnu saturošs produkts.
100g produkta satur: enerģētiskā vērtība 1370kJ / 325kcal, tauki 1,6g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,3g; ogļhidrāti 61,3g, tostarp cukuri 1,7g; šķiedrvielas 15g; olbaltumvielas 8,7g; sāls 0g.
Uzglabāt sausā, vēsā vietā.